Xanthan Gum je negelirajuće sredstvo za ugušćivanje (vezuje vodu). Poboljšava viskoznost, volumen i stabilizator je pjene. Stabilizira emulzije, koristi se kao sredstvo za podmazivanje i sredstvo za suspendovanje.
Karakteristike: Xanthan gum je prirodna guma dobijena kao produkt izlučivanja bakterije Xanthomas campestris, koja se sastoji od čistih, prirodnih polisaharida (šećera), sastavljenih od glukoze, manoze i glukonske kiseline. Ne-gelirajući zgušnjivač (ipak povezuje vodu), koji daje viskozitet i volumen. Stabilizator je emulzija i lubrikant. Ksantan guma je polisaharid , dodatak ishrani koji ima oznaku E 415. Koristi se kao stabilizator i vještački zgušnjivač, a može se koristiti i kao sredstvo za želiranje, za poboljšanje viskoziteta i strukture hrane. Preporučena koncentracija 0,5-2% .
Primjena: Primjenjuje se u niskim koncentracijama (0.5%-1.0%) i pogodan je za stabilizaciju niskoviskoznih, tzv. “sprej emulzija”. Rastvara se u toploj vodi (idealno ga je posuti polako po površini vode pri konstantnoj brzini miješanja). Dodati propilenglikol u vodenu fazu (3 jedinice glikola, 1 jedinica ksantan gume) za najbolju disperziju. Takođe, dodavanje do 0,5% natrijum hlorida (soli) povećava učvršćivanje. Samo za spoljašnju upotrebu. Primjenjuje se u šamponima, regeneratorima, losionima, kremama, kupke i gelovima za tuširanje.
INCI: Xanthan Gum